Problem with Engl Ironball - Volume going up and down

Discussion in 'Gear & Equipment' started by Laimon, Mar 8, 2015.

  1. jonsick

    jonsick SS.org Regular

    Messages:
    486
    Likes Received:
    71
    Joined:
    Apr 3, 2012
    Location:
    UK
    I am mainly suspecting the tube which handles the effects loop. It's usually V3, but you will need to check your manual to find the correct tube.

    My thinking is the headphone output would not come from the power amp but the preamp instead. So if the problem occurs yet the headphones remain with sound then that means the problem is power amp. What I would expect instead is that both headphones and cabinet behave in the same way.

    For an attempt to fix without diagnosis, just swap out the V3 tube (again check me against your manual) and see if that helps.

    If you don't know which one it is, feel free to swap out all with your backup set, but keep in mind which one went where.
     
  2. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD

    Thanks. I'll try it out tonight. Also V3 is the FX buffer stage.

    Jeff
     
  3. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    So i swapped out V3 but the problem still persists...doh!
     
  4. jonsick

    jonsick SS.org Regular

    Messages:
    486
    Likes Received:
    71
    Joined:
    Apr 3, 2012
    Location:
    UK
    That means that either V3 is not the tube which drives the effects loop (if it is even tube driven), or the tube was not defective.

    Have you tried moving the preamp tubes around into different slots to see if either symptoms persist or new symptoms appear?

    The only other thing I could point at would be a recurrent problem on a couple of Marshall TSL100s I have had whereby the DC Heater circuit develops an issue. The symptoms are similar, in that when firing up from cold the amp would work for about ten minutes then the volume would slowly fade out.

    Either way if you can't solve it with tubes, it's tech time.
     
  5. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD

    So i replaced V1 with another preamp tube and so far so good. Been playing for ~1.5 hours without the volume drop. I'll try it out some more tonight, hopefully that was the problem.
    Thanks everyone for their help!
     
  6. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    Just curious,did that solve the problem?
     
  7. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    Nope. Talked to several people and most likely a cold solder joint somewhere. Dropping it off this week to have it fixed.

    Jeff
     
  8. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    Sorry to hear that.I'm having a similar problem with mine .
     
  9. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    I'll let you know what the amp tech finds. Unfortunately my amp is outside warranty. I do love the sounds I'm getting out of it so hopefully they can fix it.

    Jeff
     
  10. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    Cool.I hope it is a cheap fix for you.I'm probably going to retube mine just to see if it helps.
     
  11. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    Thanks. That was the first thing i did hoping that was the problem. My amp tech said $85 and it should be fixed, let's see what really happens LOL.


    Jeff
     
  12. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    If it's only $85 that's not too bad.Hopefully that will do it for you.If I have time I'm going to drop mine off tomorrow with my tech.
     
  13. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    hopefully that's it, that's for one hour of work. I'm dropping it off tomorrow after work....

    jeff
     
  14. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    So got the amp back today. They thought it was a cold solder joint somewhere and ended up re-soldering everything. So far soo good, no volume drops after playing about one hour. Will play it more during the weekend and hopefully it will be all good....
     
  15. col

    col blah.

    Messages:
    1,357
    Likes Received:
    108
    Joined:
    Feb 25, 2007
    Location:
    Finland
    Fingers crossed! :yesway:
     
  16. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    Thanks. So far so good....

    Jeff
     
  17. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    I hope that does it for you.I know how frustrating it is.
    Mark
     
  18. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    Thanks. I really really like this amp so i hope it works out...
     
  19. LocoGringo

    LocoGringo Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 12, 2014
    Location:
    Winthrop Harbor
    I know the feeling,I really like mine too.I'm just not sure how much money I want to put in it.
     
  20. jclogston

    jclogston SS.org Regular

    Messages:
    344
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Apr 22, 2011
    Location:
    Walkersville, MD
    i lucked out i think. Let me know what your tech says about yours.

    Jeff
     

Share This Page