The Impulse FAQ/Tutorial Thread

Discussion in 'Recording Studio' started by FourFour, Feb 27, 2009.

  1. Kheros

    Kheros Seasons Change

    Messages:
    168
    Likes Received:
    24
    Joined:
    May 14, 2009
    Location:
    Madisonville, KY
    I just set up my Adobe Audition 3.0 for VSTs and Impulses after finding this thread and doing some googling. It's a ton of fun, thanks for the FAQ/thread. :bowdown:

    And, thanks for sharing your collection, mnemonic. :metal:

    +1 for the sticky.
     
  2. 908beckerboi

    908beckerboi SS.org Regular

    Messages:
    115
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Jan 19, 2009
    Location:
    Ringoes
    Hey guys,

    Can anyone rec a good bass plugin compatible with pro tools m audio?

    I got my impulses working perfectly in TL space but my mix would sound so much better if I had a nice bass in it.

    Thanks!
     
  3. rob_l

    rob_l SS.org Regular

    Messages:
    558
    Likes Received:
    2,161
    Joined:
    May 7, 2008
    Location:
    Florida
    ^ IK Ampeg SVT....?
     
  4. 908beckerboi

    908beckerboi SS.org Regular

    Messages:
    115
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Jan 19, 2009
    Location:
    Ringoes
    I just downloaded that. It pretty nice.
     
  5. metalborioso

    metalborioso SS.org Regular

    Messages:
    14
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 22, 2009
    Location:
    Chapel Hill, NC
    Dunno, if anyone has been through this. I set everything up on Cubase like this thread says, and got some great tones on my guitar. However, when I mix down to a stereo track and try to play this wav file on Audacity it sounds terrible! all fizzy and over-distorted.

    What am I doing wrong?
     
  6. friendforafoe

    friendforafoe Chugga+Djent=Happy Contributor

    Messages:
    705
    Likes Received:
    229
    Joined:
    Jul 16, 2007
    Location:
    Washington DC
    So you can hear your track in Cubase fine, but when you play it in Audacity, it sounds overly distorted? Is your output volume clipping? Are you rendering your track properly? :scratch: I dunno ... need more details ...
     
  7. metalborioso

    metalborioso SS.org Regular

    Messages:
    14
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 22, 2009
    Location:
    Chapel Hill, NC
    i feel like an idiot, the moment you mentioned clipping, i went in and checked and it was clipping like crazy. i turned the overall level down and it sounds great now. thanks.

    what a n00b mistake.:wallbash:
     
  8. Metalus

    Metalus JP BFR Whore

    Messages:
    2,211
    Likes Received:
    237
    Joined:
    Mar 9, 2009
    Location:
    Miami, FL
    Does anybody have any experience with McDSP Revolver? I just tried uploading a few impulse responses in PTLE 8 using my POD as the pre amp and the tone still sounds terrible. I turned off the pod's cab sim and it still sounds fizzy and weak. Any tips guys?
     
  9. Metalus

    Metalus JP BFR Whore

    Messages:
    2,211
    Likes Received:
    237
    Joined:
    Mar 9, 2009
    Location:
    Miami, FL
    Anyone?
     
  10. FourFour

    FourFour 4/4

    Messages:
    543
    Likes Received:
    91
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Singapore
    Maybe you need to tweak more? I'm not familiar with that plugin so I can't really help, sorry.



    Update 101209

    Check out the 1st page, posted some ampsims and IRs.
     
  11. TreWatson

    TreWatson Pro Thread Killer

    Messages:
    2,639
    Likes Received:
    682
    Joined:
    Oct 17, 2009
    Location:
    Baltimore MD
    Question: I've been trying to impulse my Djent tone, but nothing seems to come through as well as my Pod Cab sim.

    what am i doing Wrong?

    this is with just experimenting, doing a sweepthrough with each and every mix sim, and catharsis's sound the best to my ears, but non of them sound good enough.

    does this mean my amp setting is flawed? or have i just found something that works for me with the Pod Preset?

    i use it, and i lose a lot of my usual "forward-leaning" feel to the tone.
     
  12. FourFour

    FourFour 4/4

    Messages:
    543
    Likes Received:
    91
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Singapore
    Are you using the same settings for the cab sims as well as impulses?
     
  13. TreWatson

    TreWatson Pro Thread Killer

    Messages:
    2,639
    Likes Received:
    682
    Joined:
    Oct 17, 2009
    Location:
    Baltimore MD
    ...yerp. lol

    i'm guessing i shouldnt, but thats the thing, my monotioring is bad so it's damn near impossible to tweak it as I'm working with it.
     
  14. FourFour

    FourFour 4/4

    Messages:
    543
    Likes Received:
    91
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Singapore
    1. tweak
    2. record
    3. listen
    4. repeat

    That's what I do, a bit troublesome but too bad haha.
     
  15. TreWatson

    TreWatson Pro Thread Killer

    Messages:
    2,639
    Likes Received:
    682
    Joined:
    Oct 17, 2009
    Location:
    Baltimore MD
    yeah, i got these new SEXEH monitors working, so i don't have to have headphones smashed against my head 24/7 either. go me.
     
  16. sami

    sami porkshop sammiches

    Messages:
    4,762
    Likes Received:
    760
    Joined:
    Sep 23, 2008
    Location:
    Austin TX USA
    I went to download it and my code was YAY3 :lol:

    Also the sneap plugins link is expired
     
  17. AlexWadeWC

    AlexWadeWC SS.org Regular

    Messages:
    1,041
    Likes Received:
    1,484
    Joined:
    Jan 15, 2008
    Location:
    Knoxville, TN
    Glad i was bored and started clicking around today, I ran across this and tried it out on some of my POD recordings in Logic and they instantly made the guitars sound more like a real miced cab and life like. Very awesome, humans are starting to get pretty damn start to be thinking of shit like this hahaha :hbang:
     
  18. ddtonfire

    ddtonfire SS.org Regular

    Messages:
    1,259
    Likes Received:
    154
    Joined:
    Jun 28, 2009
    Location:
    Mojave Desert
    In December, I toured NASA's Plum Brook facility, which has the largest vacuum chamber in the world - 100 ft diameter and 122 ft high. If you spoke, the reverb lasted a good 30-45 seconds (it was near impossible to have a conversation). Anyhow, I'm trying to imagine what the reverb impulse response would be like for that!!!!!
     
  19. MrProg

    MrProg SS.org Regular

    Messages:
    104
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Dec 29, 2009
    Location:
    Concepcion
    A noob question....when working Impulses in keFir, y turn off my POD Farm cab, but this makes me loose distortion and only a clean signal comes through.

    I understand I'm supposed to turn off the cab sim in POD Farm, so how do I fix that issue?

    Thanks
     
  20. FourFour

    FourFour 4/4

    Messages:
    543
    Likes Received:
    91
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Singapore
    Ok so, you've turned off the cab sim in POD Farm.

    1. Load up an impulse by pressing the load button and selecting an impulse of your choosing.

    2. Turn the mix knob to 100%

    3. Make sure the sound isn't clipping by adjusting the gain knob.

    4. Turn the length knob so that you capture the whole waveform of the impulse.

    5. You see that two letters "L" and "R"? They should be illuminated, rather than dark.

    Now, if you've done all this and you're still getting the problem. Maybe try turning the gain up on the pod.

    Hope this helps.:wavey:
     

Share This Page