Line 6 POD HD Pro Live?

Discussion in 'Live Performance & Stage Sound' started by IbanezShreds, Jun 22, 2012.

  1. IbanezShreds

    IbanezShreds SS.org Regular

    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 26, 2011
    Location:
    Gibraltar, MI
    Would I be better off running my POD through a power amp, or use my 5150 as a power amp?

    Also, how do I go about running it though a power amp.

    Please excuse my ignorance, I'm just getting into finding my sound.
     
  2. Mega-Mads

    Mega-Mads Not an IMN

    Messages:
    681
    Likes Received:
    45
    Joined:
    Jun 28, 2009
    Location:
    Denmark
    i run my pod hd pro through a power amp. The sound is absolutely devastating.. Especially through my rectifier cab ^^
     
  3. IbanezShreds

    IbanezShreds SS.org Regular

    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 26, 2011
    Location:
    Gibraltar, MI
    Could you give me the run down on how to run it thought a poweramp to the cab?
     
  4. IbanezShreds

    IbanezShreds SS.org Regular

    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 26, 2011
    Location:
    Gibraltar, MI
    and any poweramps you would recommend?
     
  5. wookie606

    wookie606 Telecaster Fetish

    Messages:
    680
    Likes Received:
    70
    Joined:
    Jun 4, 2009
    Location:
    North East Scotland
    The rocktron velocity is pretty cool, and its cheap!
     
  6. LolloBlaskhyrt

    LolloBlaskhyrt HD Pro abuser

    Messages:
    1,230
    Likes Received:
    39
    Joined:
    Feb 7, 2011
    Location:
    Reggio Emilia
    If you tweak the Pod HD Pro, you'll have a killer tone without cabs or poweramps! I'd go from XLR output to FoH! Just try :)
     
  7. Pat_tct

    Pat_tct SS.org Regular

    Messages:
    972
    Likes Received:
    40
    Joined:
    Apr 18, 2012
    Location:
    Brunswick, Germany
    We ran our POD HD Pro live last week. Directly into the PA and from their we got a signal to our monitors. The sound was great. even without poweramp/box.

    It maybe sounded a little to perfect.... but it's more of the uber-tight setting we were using
     
  8. samclarke669

    samclarke669 SS.org Regular

    Messages:
    173
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Mar 31, 2011
    Location:
    Hertfordshire
    I used an X3 Live last night into my Bugera's power amp, sounded ridiculously good! Looking to change to an HD pro and some form of power amp too..
     
  9. IbanezShreds

    IbanezShreds SS.org Regular

    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 26, 2011
    Location:
    Gibraltar, MI
    which out do i plug into the back to the cab that im using/PA? and if I decide to use a poweramp where does that one go in?

    once again, sorry for the stupid questions. not much time nowadays to play around with this stuff
     
  10. samclarke666

    samclarke666 SS.org Regular

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 15, 2011
    Location:
    hitchin
    Last night i used the FX loop return from my bugera combo, that bypasses the preamp, would be the same on any amp with an FX loop. If you're using a standalone power amp, it just has ins/outs, fairly straightforward as far as i remember....
     
  11. nothingleft09

    nothingleft09 What... the... F@#k!

    Messages:
    1,069
    Likes Received:
    133
    Joined:
    Mar 30, 2011
    Location:
    Kendallville, IN
    I use an XT Pro with a Carvin DCM 600 power amp, but it's simple. Use the Left and Right output jacks on the back of the POD Pro, plug those into the Left and Right (OR 1 and 2) inputs of your power amp. Then plug the power amp outputs to your cabinet. It's that simple.

    I've never used my POD Pro through an FX loop so maybe one of the other guys can help you out with that. If you need me to I can snap a pic for you.
     
  12. zjmourning

    zjmourning SS.org Regular

    Messages:
    14
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Jun 2, 2012
    Location:
    Springfield, MO
    From one of the 1/4" ubalanced outputs on the pod to the "return" of your amp's effects loop.
     
  13. chimp_spanner

    chimp_spanner I am a meat popsicle

    Messages:
    656
    Likes Received:
    376
    Joined:
    Jul 7, 2006
    Location:
    Colchester, UK
    Ran an HD500 direct to desk on the Contortionist tour I just got through with - sounded amazing pretty much every night. Some venues could've done with some loudness on stage though. I have heard some great things about the new Stage Line powered speakers from Line 6. 1300w PA speaker, stands about as tall as a 4x10 and by all accounts rivals a cab and power amp setup in terms of loudness, plus you get the full modelled sound too so you can still use any cab you want within the patch. Pricey, but worth investigating.
     
  14. Flemmigan

    Flemmigan Snoofin' your gear

    Messages:
    239
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jun 3, 2012
    Location:
    Nashville, TN
    I can confirm, even at a random divebar in Ft. Worth Paul's band's sound to FOH was absolutely killer. It definitely sounded just as good as, if not cleaner than, most of the other bands that played, and it seemed that the setup took less time as well.

    One option I'm exploring is running my HD Pro to a powered monitor. There are many different sizes and powers so you could go for what you wanted. In addition, depending on where you're playing you could use it as a wedge monitor facing yourself, or as a speaker facing the crowd.
     
  15. MiPwnYew

    MiPwnYew SS.org Regular

    Messages:
    341
    Likes Received:
    152
    Joined:
    Oct 5, 2010
    Location:
    Dallas, TX
    That was my first time going to Tom Cats West in Ft Worth and it was uhhh... smaller and different than I was expecting :ugh:. Looked like an old skating rink from outside :lol:.


    Paul sounded great though!
     
  16. JosephVincent

    JosephVincent SS.org Regular

    Messages:
    11
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 14, 2010
    Location:
    Fallbrook, CA
    I use my XT Live through a velocity 300 and it sounds great. I'm extremely familiar with the HD, having extensively used one, and if anything it'd sound even better through a power amp.

    If you went direct, I'm not sure if it'd catch the same rawness that you get from a live cab. You might be looking for that kind of tone or not. Who knows?
    Experiment a bit and find what you like best.
     
  17. Alekke

    Alekke Octopus Djentalis

    Messages:
    800
    Likes Received:
    140
    Joined:
    Dec 13, 2007
    Location:
    Zadar
    Hi all!

    I have some difficulties with getting my home/studio patch sound decent in live foh situations.
    When I tweak it at home with my headphones it sounds awesome. Also when I play it back on my stereo system.

    BUT when I send that signal via XLR to the FOH in live situations the sound is very much plastic, fizzy, generic with too much gain.
    Then I tame the highs and gain a bit and it is OK but it is not what I'm getting back home and on recordings.

    I'm thinking going back on tube poweramp / cab micing live cause it seems way easier solution.

    Does anyone else had similar experiences or is it just me? Or most PA systems where I play suck cause there is one time when everything sounded perfect.
     
  18. Nemonic

    Nemonic SS.org Regular

    Messages:
    296
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jan 24, 2012
    Location:
    Opava
    I do not have similar experiences. What I know is that you tweak differently when using different monitoring system. The key is in tweaking with bass.
    Sound tweaked when using 8" nearfields would possibly require tweaking when used at 15" PA system. I think that the bugger the size difference is, the more you would have to tweak.
    Try to copy it to another bank, then start tweaking. Try brighter cab, less gain, less bass.
     
  19. ghostred7

    ghostred7 Banned

    Messages:
    1,877
    Likes Received:
    153
    Joined:
    Feb 23, 2011
    Location:
    Atlanta, GA

Share This Page