In need of digital amplification...

Discussion in 'Recording Studio' started by JamesM, May 29, 2010.

  1. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Hey there guys, first post! Schecter Loomis-7 NT is in the mail, get here dammit!

    Anyway, I run a home studio and am taking a few things with me away to college. Profire 2626 Pro Tools 7.4 LE run.

    But I am facing a dilemma... I can't bring my B-52 AT-100 with my Marshall 412 to a dorm room! Not even a small amp will do it. I need some kind of rack or virtual amplification. Now, I've seen the Axe-FX (My goal tone being Keith Merrow's, honestly) but I haven't the time, or the money honestly. I need a DI solution to do my recording for a tight, smooth metal sound.

    Help! Thank you.

    Sam.
     
  2. Vangoatguitar

    Vangoatguitar Rational Gayz

    Messages:
    92
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Feb 8, 2010
    Location:
    Grand Haven, MI
    The cheapest and most effective thing I can think of is get a used Line 6 pod of some sort and get friendly with Impulse's.
     
  3. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    GSP1101 would do the trick for you. I didn't particularly like the one I had (being used to an Axe FX) but I would rate it well above anything Line 6 has ever done. If you want a rig you could potentially use live, the GSP1101 and a solid state power amp like the Carvin DCM would do great.

    I used a Carvin DCM and the Axe with a 4x12 and it sounded great even at bedroom volumes, and you could run the 1101 direct as well.
     
  4. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    JJ,

    Have you any recordings of the GSP1101?
     
  5. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    Nope. I also don't have any recordings with the Axe, or my current rig.

    Surprisingly, running an all tube rig now sounds great at bedroom volumes now.

    [​IMG]

    [/showingoff]

    I play this thing whisper quiet and it sounds great, but once you crank it up it explodes babies. I know. I've done it. The cleanup sucked though.
     
  6. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Yeah, but it is always worth it. :D

    Look at you, rubbing that Axe-FX in my face! Oh how I crrrrrave it!
     
  7. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    Yeah, but if you're a student and you're on a budget, I'm sure the GSP1101 would do you just fine.
     
  8. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Thank you, that is quite a bargain if it really is as good as you say it is.
     
  9. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    The thing is is that I never played too much with the amp models on it. I was using it for effects like I am with the Axe using the 4 cable method. I wasn't too thrilled with the effects. I sold the Ultra and bought the 1101 to try and free up about $1500 :lol: I tried it before hand and thought I could live with it, but the effects routing isn't that fantastic, and I was thrilled with the quality of effects either, the Axe spoiled me :lol: So I sold it off and bought my Axe back.

    Do you need crazy effects, and any kind of flexibility in routing them? If you do, the 1101 might not be your cup of tea. If you just want simple reverb and delay, and some amp models to run direct, it would get the job done for you. I didn't expect the 1101 to be on par with the Axe (as no one should for the price difference :lol:) but I didn't really need the cash that bad and could live with the price difference. Then again, I work a full time job that pays decently, and live at home rent free :lol:
     
  10. 13point9

    13point9 Now with Less Hair!

    Messages:
    2,051
    Likes Received:
    363
    Joined:
    Feb 16, 2010
    Location:
    London
    can you have 2 effect paths on the GSP? so route delays via the loop and OD/ Dist through the input?

    [/thread hijack]
     
  11. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Lol. I use essentially NO effects and all delay and reverb will be with all my Waves plugins. All I need is a freakin' fantastic guitar tone!
     
  12. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    I'm pretty sure you can't, but I'll let someone a bit more knowledgable about the unit answer that.

    Then it should do you just fine.
     
  13. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Yesssss. Lol.
     
  14. 13point9

    13point9 Now with Less Hair!

    Messages:
    2,051
    Likes Received:
    363
    Joined:
    Feb 16, 2010
    Location:
    London
    Just read up on it, 4 cable works on the 1101 :)
     
  15. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    Oh sorry, I thought you were talking about running 2 different effects paths, not the 4 cable method. I used it with the 4 cable method just fine.
     
  16. 13point9

    13point9 Now with Less Hair!

    Messages:
    2,051
    Likes Received:
    363
    Joined:
    Feb 16, 2010
    Location:
    London
    well i just read that when you do 4 cable it routes the delys and time based effects to the loop and OD and distortion go into the input, that all I want to do really and apparently this does it via 4 cable, sorry if my wording is bad, really new to effects processors :lol:
     
  17. JJ Rodriguez

    JJ Rodriguez Contributor

    Messages:
    14,738
    Likes Received:
    1,350
    Joined:
    Aug 16, 2005
    Location:
    Fredericton, New Brunswick, Canada
    It's okay, we all have character flaws. Except me. I'm fucking perfect.
     
  18. troyguitar

    troyguitar SS.org Regular

    Messages:
    8,984
    Likes Received:
    689
    Joined:
    Jan 7, 2009
    Location:
    Lawrenceburg, KY
    If you don't care about spillover delay when switching patches, something like an RP255 will get you the same exact tone as an 1101 for a stupidly small amount of money.
     
  19. 13point9

    13point9 Now with Less Hair!

    Messages:
    2,051
    Likes Received:
    363
    Joined:
    Feb 16, 2010
    Location:
    London
    :squint:

    I actually have no retort to that :lol:

    I would mention about this pedovan thing but as I used to get ribbed about my missus being small, chinese and well, young looking I dont have a leg to stand on :rofl:
     
  20. JamesM

    JamesM The Armada

    Messages:
    7,488
    Likes Received:
    1,182
    Joined:
    May 29, 2010
    Location:
    USA
    Lol. Agreed?

    Really? The same? Hmmm... It is ugly compared to how the GSP1101 would look in my rack, but that is stupidly cheap. Can anyone forsee any problems with this?
     

Share This Page