homepage   sevenstring guitars   sevenstring registry   photo gallery   subscription   spy 
Sevenstring.org - The Seven String Guitar Authority
Go Back   SevenString.org > Music Discussion > Gear & Equipment
LIKE SS.org on Facebook FOLLOW SS.org on Twitter
  
Gear & Equipment Discussions on Racks, Amps, Cabinets, Tube vs. Solid State debates, effects processors, etc.

Like Tree2Likes
  • 1 Post By Wookieslayer
  • 1 Post By dunno

Reply
LinkBack Thread Tools Display Modes
Unread 10-03-2011, 08:24 PM   #1
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
Amp won't turn on (blown fuse?)

I did a quick search and couldn't find what I was looking for. I turned my amp on today and went away for a second and when I went back the power light wasn't on. I remember it turning on at first, but I'm not 100% sure. I haven't changed tubes or done anything drastic. I check all cables and power sources with no help. I checked the fuse and it had some brown marks on it. I'm hoping it's the fuse. I'm taking it to Guitar Center tomorrow. Any suggestions as to what may be wrong?

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Alt Today
Seven String

Beitrag Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on SevenString.org
   
Unread 10-03-2011, 08:45 PM   #2
Taokaka BOOM!
 
asher's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Charlottesville, VA
Posts: 4,260
Thanked: 25
asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/
Feedback Score: 12 reviews
That does indeed sound like a blown fuse, which is usually caused by a tube on its way out.
asher is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 12:36 PM   #3
ss.org Regular
 
Rampage's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Phoenix, AZ
Posts: 16
Thanked: 0
Rampage is on a distinguished road
Feedback Score: 0 reviews
More than likely a power tube issue. If a power tube has failed or is about to fail, a fuse should pop to protect the amp from further damage. The first thing I would do is check the fuse(s) with a multimeter to see if it is indeed open, and if it is, I would replace the fuse(s) and tubes and re-bias the amplifier.

G&L / Charvel / Bodenhamer / Monsterpiece / Morley

Positive Transactions (Harmony-Central)
Rampage is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 01:28 PM   #4
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
The fuse had brownish spots but the filament was still going from top to bottom....

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 01:38 PM   #5
1-watt brigadier
 
Mordacain's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Las Vegas
Posts: 5,055
Thanked: 40
Mordacain has much to be proud ofMordacain has much to be proud ofMordacain has much to be proud ofMordacain has much to be proud ofMordacain has much to be proud ofMordacain has much to be proud of
Feedback Score: 34 reviews
Quote:
Originally Posted by Hybrid138 View Post
The fuse had brownish spots but the filament was still going from top to bottom....
Brownish spots = blown. Fuse don't necessarily have the filaments broken as, say, a light bulb would.

Currently in progress of replacing every guitar I have...piece by piece

- "Unfortunately, our ability for rational thinking is inversely proportionate to our desire to stick our dicks into orifices." - pink freud

- "I don't have all the answers to everything, I'm not God, when I get girls pregnant they aren't virgins anymore." - scottro202
Mordacain is online now   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 02:00 PM   #6
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
So if it turns on after I change the fuse, the fuse was obviously blown. My next step would be to check the tubes to see if any were the cause of the blown fuse? How I would check for that?

The amp is my Roadster by the way if it makes a difference.

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 02:26 PM   #7
Taokaka BOOM!
 
asher's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Charlottesville, VA
Posts: 4,260
Thanked: 25
asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/
Feedback Score: 12 reviews
Quote:
Originally Posted by Hybrid138 View Post
The fuse had brownish spots but the filament was still going from top to bottom....
Amps use a slow-blow fuse, which is more than just a single filament. This lets them deal with the voltage spike caused by warming up the tubes, which would trip a regular fuse.
asher is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 07:40 PM   #8
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
Where can I buy the fuses at? They don't sell them at Guitar Center... Apparently I need a 4 amp Slo-Blo fuse?

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 07:43 PM   #9
OOOAAARWWWRR
 
Wookieslayer's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Los Angeles
Posts: 3,894
Thanked: 19
Wookieslayer is a glorious beacon of lightWookieslayer is a glorious beacon of lightWookieslayer is a glorious beacon of light
Feedback Score: 2 reviews
any hardware / electronics store should carry em. buy 2 for an extra
Hybrid138 likes this.

Randall V2 / Titan + RS412XLT100
Tech 21 Midi Mouse, Alesis Midiverb III
Schecter Omen, OLP MM5 bass


http://www.soundcloud.com/wookieslayer
My Youtube channel - Gear demos and stuff
Wookieslayer is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 07:49 PM   #10
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
There are several here

Slow-blow fuses - Fuses - RadioShack.com

Is there a wrong one to pick?

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-04-2011, 08:05 PM   #11
Parker über alles
 
yingmin's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 3,604
Thanked: 26
yingmin is a splendid one to beholdyingmin is a splendid one to beholdyingmin is a splendid one to beholdyingmin is a splendid one to beholdyingmin is a splendid one to behold
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by Hybrid138 View Post
There are several here

Slow-blow fuses - Fuses - RadioShack.com

Is there a wrong one to pick?
Look at the fuse that you pulled out of the amp. It should list the voltage and amperage on the end, and you can measure it to make sure you're getting the right size.

I have a problem cn this mod ke the eicoli and the infantry cn a blow dies what can make?

excused for the errors but are Italian
yingmin is online now   Reply With Quote
Unread 10-05-2011, 06:08 PM   #12
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
I found this in case someone searches and finds this topic.

Fuses: What do they do, why do they blow and what you need to know.

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-07-2011, 04:51 AM   #13
SS.org Regular
 
dunno's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bratislava, Slovakia
Posts: 160
Thanked: 9
dunno is a jewel in the rough
Feedback Score: 1 reviews
Definetely failed power or rectifier tube. Happened to me few months ago. I blew power tube and rectifier tube at once and my amp kept blowing fuses. Tech told me that i fried the tranny. I didn`t want to believe and tried troubleshooting recto myself. Basically what i did is in this awesome video:
Mesa Boogie Tube Troubleshooting 101 Video
Hybrid138 likes this.
dunno is offline   Reply With Quote
Unread 10-07-2011, 07:19 AM   #14
SS.org Regular
 
BabUShka's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Norway
Posts: 894
Thanked: 11
BabUShka is a jewel in the rough
Feedback Score: 2 reviews
I also think it might be the power amp tubes. Hopefully a retube and a new fuse will solve your problem. Take that as a positive thing, fresh tubes can give you a more organic sound and you'll know that it'll be a long time till next retube =)

One thing is for sure, that there's always a reason for a fuse to blow. I had a simular problem with one of my tube amps, and it turned out the rectifier was broken.
The amp doctor knows what to do, dont worry
BabUShka is offline   Reply With Quote
Unread 10-07-2011, 09:08 AM   #15
The Optimist Prime.
 
GuitaristOfHell's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Syracuse NY
Posts: 4,500
Thanked: 151
GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/GuitaristOfHell is rather kvlt and tr00. \m/
Feedback Score: 3 reviews
Check power tubes and fuse. Could be either.

If You're selling a Gibson Explorer PM Me!

Proud gear owner of:
Schecter V-1 ATX with passive duncans
Takamine EG 431 SC (something like that)
1994 Peavey bandit 112 combo/ head
Hughes and Kettner 4x12
Boss GT8
MXR ZW OD and that's all folks!
GuitaristOfHell is offline   Reply With Quote
Unread 10-08-2011, 06:57 PM   #16
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
I can use any brand of power tubes right? As long as they are the same type I don't have to bias

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Unread 10-08-2011, 08:34 PM   #17
Taokaka BOOM!
 
asher's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Charlottesville, VA
Posts: 4,260
Thanked: 25
asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/asher is rather kvlt and tr00. \m/
Feedback Score: 12 reviews
Quote:
Originally Posted by Hybrid138 View Post
I can use any brand of power tubes right? As long as they are the same type I don't have to bias
I'm pretty sure different brands run at (somewhat) different voltages, which means a small bias tweak might be optimal, but it's very likely not necessary, and you should just make sure some new tubes work first.
asher is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2011, 03:29 PM   #18
SS.org Regular
 
Hybrid138's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Laredo, TX
Posts: 1,711
Thanked: 40
Hybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of lightHybrid138 is a glorious beacon of light
Feedback Score: 0 reviews
I also have to change the other tube in the pair correct? Like if tube 1 is blown I have change 1 and 4?

Bacchanalian Bliss (My Ska band):
http://www.facebook.com/blisstx (Facebook)

http://www.sonicbids.com/epk/epk.aspx?epk_id=223821
(SonicBids)

Hybrid138 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:21 AM.


Our Network: PRS Guitar Forum | Luthier Forum | SG Guitar Forum | Les Paul Forum | Marshall Amp Forum | Acoustic Guitar Forum

SS.org proudly supports St. Jude Children's Research Hospital

Copyright © 2004-2014, SevenString.org. All Rights Reserved.